"Kladdgrottan" i Hudiksvall saneras

1:30 min

Hudiksvalls kommun genomför just nu en stor sanering av ett bergrum där det under oljekrisens 70-tal lagrades enorma mängder tjockolja avsedd för uppvärmning av Hudiksvall. Bergrummen rymde fram till 1986 hela 18 miljoner liter tjockolja och saneringen är därför en omfattande uppgift.

Den gigantiska kladdgrottan som är Hudiksvalls nedlagda oljebergrum håller nu på att saneras. Den byggdes i oljekrisens och oljepanikens spår på 70-talet och har i snart 30 år stått tomt och kostat pengar. Rengöringen sker med fiffiga metoder berättar Jonas Rasmusson, miljöingenjör vid Hudiksvalls kommuns tekniska förvaltning som ansvarar för saneringen:

– Ja, vi har byggt ett reningsverk i bergrummet som låter vattnet gå i retur. Sedan samlar vi upp och koncentrerar oljan med hjälp av en rad oljedammar och absorberande "barklimpor".

Enorma mängder olja 

Bergrummet innehåller två 200 meter långa rum som under sin aktiva tid rymde 18 000 000 miljoner liter tjockolja för att värma Hudiksvall från 1976 till 1986 då det stängdes. Bergrummet kostar till ingen nytta skattebetalarna 150 000 kr per år och därför måste nu alltså oljan bort. Det är ett ganska omfattande jobb, konstaterar Jonas Rasmusson.

– På väggarna sitter det inte så mycket olja, däremot är hela golvet täckt av klägg! Lagret av olja och grus är på sina håll upp till en halv meter tjockt, säger han.

Grottan behöver nya uppgifter

Allt måste nu bort så att utrymmet kan nyttjas för nya ändamål. Riktigt vad är oklart, säger Jonas Rasmusson:

– Mitt scenario just nu är att grottan ska vattenfyllas och stängas. Men den skulle kunna användas till allt möjligt - exempelvis som konsertlokal eller som ett garage. Vi vet faktiskt inte, men jobbar på med idéer, säger han.