Lätt "hacka" sig in hos Nasa och FBI

Det krävs inget datorgeni för att genomföra de intrång som den 16-årige Uppsalapojken misstänks ligga bakom. Egentligen är kunskaperna som krävs ganska enkla. Det säger uppsalabon och säkerhetsexperten Jonathan James som tidigare hjälpt bland annat FBI att spåra upp virusmakare.

Igår kunde vi berätta hur en sextonårig pojke från Uppsala nu misstänks för intrång i såväl Uppsala Universitetets datornätverk liksom hos stora företag i USA. Men Jonathan James menar alltså att det knappast är fråga om ett ungt datageni som med fingertoppskänsla tar sig in i superhemliga datorsystem, utan snarare bara en vanlig kille som gillar datorer och som använder sig av färdiga programverktyg som vem som helst kan ladda ner från internet.

På den gymnasieskola där den nu misstänkte sextonåringen går ser man allvarligt på det inträffade, även om rektorn på skolan betonar att det här var brott som han begick innan han började på skolan och att man nu får avvakta och se vad polisutredningen visar.

Men bland gymnasieungdomar som Upplandsnytt talat med så är det inte det brottsliga det första man tänker på.

Jonathan James menar att hackers har väldigt lite att förlora, och väldigt mycket att vinna på det de gör. Straffen är på sin höjd dagsböter, de får status bland folk i hackerskulturen och så får de rykte om sig av att vara unga datagenier som efterfrågas av arbetsgivare: