Pressfriheten i världen minskar

2:05 min

I dag är det den Internationella pressfrihetsdagen och enligt flera samstämmiga rapporter har pressfriheten minskat på världens alla kontinenter samtidigt som hoten mot journalister har ökat.

I dag uppmärksammas pressfrihetsdagen med en konferens i Lettlands huvudstad Riga. David Kaye, FN:s särskilda rapportör för yttrandefrihet, säger att det har blivit farligare att vara journalist både i konfliktzoner och där det är fred.

– Ja absolut. Det är fysiskt farligt, för dem som rapporterar från konflikter men även utanför konfliktzoner, som i Paris.

Överallt där det förekommer konflikter pågår också ett informationskrig om vilken bild av makten som ska vara den gällande. Mest extremt är utan tvekan de rena avrättningar av journalister som utförts och filmats av den extrema islamistgruppen IS i Syrien.

Syrien har för övrigt gått om Irak som det land som är allra farligast för journalister Men hoten mot journalister har ökat även på annars fredliga platser som i Paris, med morden på tidningsredaktionen Charlie Hebdo i januari.

När pressfrihetsdagen idag uppmärksammas i EU:s ordföradeland Lettland, så framhöll David Kaye från FN i sitt öppningstal även att allmänhetens rätt att fritt söka och meddela information, blir allt mer begränsad.

Att mediernas pressfrihet har minskat på alla världens kontinenter under det senaste året framgår av den rapport över som organisationen Reportrar utan gränser sammanställer varje år.

Finland toppar återigen listan som det friaste landet för media. Sverige ligger först på en femte plats och länder som Kongo, Italien Island Ryssland och USA har alla rasat neråt på listan.

Samtidigt konstateras i en ny rapport från INSI, International News Safety Institute, att under de senaste tio åren har 131 journalister om året dött i tjänsten. Mest utsatta är frilansande och lokala journalister. Men sällan blir de som dödar journalister straffade.

Positivt är att sociala medier bidrar till fler bilder och mer information - men mängden information gör det också svårare att kontrollera uppgifternas trovärdighet.