Plastpåse-fejd i Ockelbo i rätten i dag

1:45 min

I Gävle tingsrätt sker i dag förlikningsförhandlingar mellan Ockelbokonstnären Tony Warren och den anrika matvaruaffären ICA Ugglebo i Ockelbo. Striden gäller vilken kompensation butiken ska betala för att den utan tillstånd låtit trycka upp ett av konstnärens motiv på tusentals vanliga matvarukassar i plast.

Det är pengar men också principer som står på spel, säger Tony Warren

– Det handlar om min upphovsrätt! Den här konflikten handlar inte om att jag ska få en massa pengar, utan om att jag har blivit ordentligt kränkt, säger han.

Hur har du och ditt verk kränkts när ditt motiv trycktes på de här matvarukassarna?

– Två tredjedelar av min signatur är försvunnen. Dessutom har den konst jag försöker förmedla kraftigt förvrängts i färgåtergivningen, svarar Tony Warren.

"Vi gjorde en miss"

Klart är att Tony Warren har sålt den aktuella tavlan till ICA Supermarket Ugglebo i Ockelbo och gått med på att motivet kunde tryckas upp på ett antal matkassar till butikens 140-års jubileum 2007.

Problemen började 2009 när konstnären flyttat till Borås och upptäckte att butikens nya chef Elisabeth Lindblom på NYTT låtit trycka upp ett antal hundra tusen kassar med tavlans motiv.

– Jag kände inte alls till att det fanns ett avtal med Tony. Vi har erbjudit honom en förlikning och jag har också sagt att vi gjort en miss som vi erbjudit kompensation för.

Plastpåsarna måste förstöras

Tony Warren kräver nu 170 000 kronor för att hans grundlagsskyddade upphovsrätt har kränkts. Den så kallade ideella upphovsrätten tillåter inte att ett konstverk förändras eller sprids på ett sätt som kränker upphovsmannens anseende.

Om rätten finner att så skett och parterna inte kan förlikas i dag, ja då har ICA Ugglebo skadeståndskrav att vänta, plus ett rejält lager osäljbara matkassar, förstås.

– Vi ska inte sälja dem om han inte vill ha den reklamen och förtjänsten. Då får vi väl - ja, förstöra plastkassarna då! Säger butikschef Elisabeth Lindblom.