Hoppet snart ute att hitta överlevande efter jordbävningen

2:13 min

Det har nu gått åtta dagar sedan den kraftiga jordbävningen i Nepal. Internationell hjälp har strömmat in i landet, men på grund av byråkrati och det otillgängliga landskapet har den svårt att nå ut till de behövande. Samtidigt fortsätter räddningsarbetet, trots att hoppet om att hitta överlevande nu är litet - de flesta som grävs upp ur rasmassorna är döda.

Räddningsarbetare använder en slags rökmaskin, som ser ut som en lövblåsare, för att för att få bort liklukten från marken. De har precis forslat bort ytterligare några lik som grävts upp här i området Machha Pokhari i Katmandu.

Detta var ett av de områden i Katmandu som drabbades värst av jordbävningen. Inne i en gränd nära en hårt trafikerad väg gräver räddningsarbetarna i en stor hög av betongbråte. Det är allt som är kvar av det flervåningshus som stod där innan. Det finns fortfarande runt 25-30 personer kvar inne i bråten. Alla bedöms vara döda.

Runt omkring väntar anhöriga spänt på besked. De hoppas såklart på en mirakelräddning. Men det har nu gått över åtta dagar sedan jordbävningen - och alla vet att chanserna är små.

Och det blir inget mirakel här idag.

Två kvinnor bryter ihop i gråt när de fått reda på att någon av deras anhöriga hittats död.

Plötsligt sprider sig likstanken åter över folkmassan. Räddningsarbetarna har burit ut två liksäckar ur gränden och lagt dem på marken i väntan på att de ska transporteras bort.

– Idag har vi hittat fyra döda personer. En sjuårig flicka, en 14-årig pojke och en 42-årig man. Jag vet inte vem den fjärde var, säger en av de nepalesiska polismännen.

Dödssifran är nu uppe i över 7000 och den kommer förmodligen att stiga ytterligare.

Hjälpen har svårt att nå ut till de som behöver den. Många hjälporganisationer har även klagat på att krångliga och tidskrävande förtullningsregler för hjälpsändningarna.

Idag har det även meddelats att de största flygplanen inte längre får lov att landa på Katmandus flygplats av rädsla för att landningsbanan ska gå sönder.

Myndigheterna Nepal har deklarerat att hoppet är ute om att hitta fler överlevande. Fokus ligger nu på att få ut hjälpen.

Men faktum är att det inte tvunget behöver vara för sent.

Det har nämligen kommit uppgifter om att tre överlevande har räddats i bergsby idag.

Igår ska även en 101 år gammal man ha räddats ur rasmassorna.