Essunga ensamma om lokalt kött

1:35 min

Trots att Skaraborg är en region med många djuruppfödare och lokala slakterier köper kommunerna nästan allt kött från stora nationella leverantörer, visar P4 Skaraborgs granskning. Men Essunga är ett undantag.

– Vi är en ganska liten kommun och kanske inte så intressanta som vi blir om vi upphandlar tillsammans med flera kommuner och det blir ett större underlag, säger Pia Jacobsson, administrativ chef i Essunga kommun.

När kommunerna i Skaraborg köper färs, korv eller andra köttprodukter till skolorna och äldreboendena är det framförallt stora nationella leverantörer som man använder sig av. Detta trots att Skaraborg har många lokala köttproducenter. Det visar P4 Skaraborgs granskning av maten i tre slumpvis utvalda kommuner.

Orsaken till att det är såhär är flera, enligt Konkurrensverket. Men en är att kommunerna söker efter leverantörer som kan leverera allt, och de små lokala företagen klarar inte av det. Även Essunga kommun ville egentligen ha någon som kunde leverera många varor, men det enda anbudet som gavs kom från kötthandlaren tvärs över gatan från kommunhuset.

– Vi fick en lista som barnen själva skrivit ihop. "Vi som vill ha Eriksons chark i skolbespisningen" och då sa vi att vi får anstränga oss extra för att komma med i upphandlingen, säger Gustav Erikson, VD på Eriksons chark som levererar till kommunen.

I höst går nuvarande avtal med kommunen ut, och mycket talar för att även Essunga kommun då går över till någon av de stora leverantörerna.

– Vi visste inte ens att den var på gång, så vi har inte lämnat in något anbud den här gången, säger Gustav Erikson.