Gaiman och Bechdel nya värdar för PEN:s omstridda gala

Nu har amerikanska PEN funnit ersättare till de författare som hoppade av organisationens förestående gala i New York för en vecka sedan.

Författaren Neil Gaiman och serietecknarna Alison Bechdel och Art Speigelman finns bland de nya värdarna vid PEN-galan i New York, som väckt debatt i USA på grund av det yttrandefrihetspris som ska tilldelas den franska satirtidningen Charlie Hebdo vid galan.

Det var för en vecka sedan som bland andra Rachel Kushner och Michael Ondaatje hoppade av galan då de bland annat ansåg att amerikanska PEN i och med yttrandefrihetspriset till Charlie Hebdo "blundar för den arrogans som tidningen utsätter en stor och maktlös del av Frankrikes befolkning för".

En markering avhopparna fått mycket stöd för i USA, bland annat i ett öppet brev till PEN undertecknat av Junot Diaz och Joyce Carol Oates med flera. Samtidigt har deras beslut väckt hård kritik från andra håll.

Neil Gaiman skriver i ett e-brev till nyhetsbyrån AP att han är hedrad över inbjudan och att "flera annars välmenande författare inte förstått att man inte behöver gilla vad som sägs för att stödja folks rätt att säga det".