Analys: Minskat väljarstöd efter svekdebatt

3:53 min

Ekots reporter Fredrik Furtenbach analyserar den senaste opinionsmätningen från Novus.

Grafik: Svensk väljar­opinion, april 2015

Varför går det så dåligt för Socialdemokraterna?

-Att tolka opinionsmätningar blir alltid lite spekulation, men jag skulle säga att det troligaste är att de haft en väldigt motig höst och vinter. Det har framgått väldigt tydligt att de har en svag bas i riksdagen, och svårt att få igenom sin politik. Och som grädde på moset har vi under den senaste månaden också haft en svekdebatt bland annat om att regeringen vill försämra Rotavdraget och höja bensinskatten.

Vad behöver de göra för att vända trenden?

-De måste börja pressa ner arbetslösheten, det är ju deras huvudfokus och de har satsat all sin prestige på det. Och kunna visa upp något slags förbättring av skolan.

-Många socialdemokrater tror säkert att det vänder när deras satsningar i budgeten börjar kännas, deras första budget verkar ju inte fullt ut ännu. Men det är inte säkert att det är så enkelt, att regera är ofta otacksamt när det gäller opinion.

Sverigedemokraterna får sin högsta notering hittills, 14,7 procent. Varför har de så stark vind i seglen?

-De har ju tagit en väldigt uppslitande strid med ledningen för sitt ungdomsförbund, men jag tror inte att det är orsaken. Jag tror att det främst handlar om att frågan om invandring och integration är extremt i fokus, och dominerar medierna. Världen har ju den värsta flyktingsituationen sen andra världskriget.

-Moderaterna kommer försöka ta tillbaka de väljare som gått till Sverigedemokraterna men har inte börjat det arbetet på allvar.

Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren på 4 procent. Det är ju inte första gången de ligger illa till, kommer de klara sig den här gången också?

-Att ligga under riksdagsspärren är nu ett normaltillstånd för kd, de har bara legat över den vid enstaka månader sen 2010 i de sammanvägda mätningarna.

Men de har ju en pålitligt taktikröstande grupp som hjälper dem vid valen, och det lär väl fortsätta. Valforskarna i Göteborg har kommit fram till att så mycket som var fjärde röst på Kristdemokraterna varit en taktikröst.

Samtidigt har de fått väldigt mycket publicitet det här året - det har inte hjälpt?

-Nej, och det är ju intressant. Jag tror inte att de fått så mycket publicitet på flera år. Att det inte hjälper alls borde vara ett dåligt tecken .

-För nya partiledaren Ebba Busch Thor personligen kan det väl vara tacksamt att starta ur ett så dåligt opinionsläge, det är lättare att visa framsteg. Men för eller senare kommer hon vara piskad att se till att det händer något.

De rödgröna backar och gapet mellan blocken minskar. Kan det få någon betydelse för decemberöverenskommelsen mellan de fyra borgerliga partierna och regeringen?

-Det skulle ju kunna öka påfrestningen på decemberöverenskommelsen. En viktig orsak till att alliansen lät Stefan Löfven regera vidare var att de ändå inte såg ut att ha en chans i ett nyval. Det argumentet blir ju svagare om alliansen kommer ikapp eller går om i opinionen.