Dressyrelitens Patrik Kittel inspirerade gotländska ryttare

7:02 min

Under Valborgshelgen besökte Patrik Kittel Gotland och Mulde ridhus där han inspirerade över 200 gotlänningar och hitresta. ''Jag kan'', var mantrat han upprepade gång på gång.

– Jag vill förmedla att alla kan lyckas, och alla kan rida Grand Prix. Så inledde Patrik Kittel sin fyra timmar långa clinic i Fröjel under den brinnande valborgsmässoaftonen.

Patrik Kittel har många meriter i bagaget, svensk mästare i dressyr två år i rad, deltagare i Svenska OS-truppen, EM prestationer och flertalet världscupper. Killen som började sin karriär på flickvännens shetlandsponny i Västervik är idag baserad i sitt tävlingsstall i Tyskland. 

Under hans Gotlandsbesök var upplägget inspiration. Sex gotländska ekipage på varierande nivå kom in i manegen, två i taget. Han visade ryttare och publik hur ekipagen skulle hantera sina problem och komma steget vidare.

Den första hästen var inte jättelätt och jag fick sitta upp själv, den ville inte gå förbi hörnen och den var lite busig. Publiken fick se att även om man rider på elitnivå så är det inte alltid perfekt utan vi kämpar också med problem.

Helgen innan Gotlandsbesöket så var Patrik Kittel i Hagen och satte en dubbelseger med sitt sto Deja. Men Hagen-helgen ledde inte bara till guldmedalj utan även nya personliga rekord. Hans mål är nu ställt på OS i Rio 2016 tillsammans med Deja. Han berättade om sina späckade dagar där han rider 7-8 hästar och tränar flertalet elever. Trots ett välfyllt schema så prioriterar han besök som det på Gotland.

--Det är viktigt att det kommer nya och tar över efter mig så därför vill jag ge budskapet att alla kan nå framgång genom hårt arbete.

Publiken var tyst och uppmärksam där de satt på läktaren under den kalla valborgsmässoaftonen. Under pausen så plockade många upp vad de lärt sig och de pratade om hur de skulle rida sina egna hästar följande dag. Men det fanns också funderingar om den negativa uppmärksamheten som spreds runt dressyrryttaren under OS i London 2012. Då kablades det ut bilder av Patik och hans hingst Scandic där han anklagades för att rida med en otillåten teknik som är skadlig för hästen, så kallad rollkur där hästens mule tvingas in mot bringan. Protester strömmade in med krav på att Kittel skulle stängas av. Men efter kontroller från FEI och Svenska Ridsportförbundet så sades det att Patrik inte hade gjort något otillåtet. Men bilderna lever kvar på nätet och kommer fram så fort man söker på hans namn.

--Jag tror att med all framgång så följer det också med att folk vill kritisera, så jag tog det inte så personligt. Jag har ett väldigt rent samvete, säger Patrik Kittel.

Efter Gotland reste han tillbaka till Tyskland igen för att ladda inför tävlingar i München, därefter följer Svenska mästerskapet och tävlingar i Rotterdam. Ett annat riktmärke är sommarens EM i Aachen där han måste revelera på topp, annars blir det inget OS.

--Det finns inte att vi inte kvalar, det blir OS i Rio, säger Patrik Kittel.