Mittmedia slår ihop kulturredaktioner

1:41 min

Sex kulturredaktioner inom Mittmedia, däribland Gefle dagblad och Hälsingetidningar, samordnar nu sin kulturjournalistik genom att bli en enda gemensam redaktion. Men det finns en risk att det leder till en likritning av kulturjournalistiken menar medieforskare.

Från och med i dag, måndag, slås sex kulturredaktioner inom Mittmedia ihop och bildar en enda redaktion. Däribland finns alltså Hälsingetidningars och Gefle dagblads kulturredaktörer.

På de orter Mittmedia har två tidningar kommer de socialdemokratiska tidningar har kvar sin kulturredaktionen. Som i Gävle där Arbetarbladet kommer har kvar sin kulturredaktör.

– Det vi ser i dag är att tidningar samproducerar material i mycket större utsträckning än tidigare. Och det kanske bara är den lokala nyhetsjournalistiken som är unik. På alla andra områden återkommer samma text i flera olika tidningar, säger medieforskaren Lars Nord som ser en risk med att slå ihop flera kulturredaktioner.

– När det gäller kulturmaterial och även ledare- och opinionsmaterial är det viktigt att ha många olika röster som finns med. Risken med det här är att det blir väldigt mycket samma röster i olika tidningar, påpekar Lars Nord.

Enligt Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand är det främst administration och ekonomi som ska samordnas inom den nya kulturredaktionen. Och Gunilla Kindstrand håller inte med om att sammanslagningen kommer likrikta kulturjournalistiken.

– Vi ser det här som en satsning och ett försök att  ge redaktörerna mer tid att jobba med det lokala. Det är extra viktigt att kulturen ägnar sig åt det lokala och regionala i dag eftersom kulturpolitiken är så förändrad. Det ligger mycket större makt på det regionala planet i dag än det gjorde för fem år sedan, berättar Gunilla Kindstrand.

Det lokala kulturjournalistiken kommer inte försämras i och med sammanslagningen?

– Nej. Om vi lyckas genomföra det här som vi planerat tror jag faktiskt den kommer förbättras, säger Gunilla Kindstrand.