Snart kan du köpa receptfria akut p-piller som funkar fem dagar

Snart kommer du kunna köpa dagen efter-piller som ska fungera hela fem dagar efter oskyddat sex på receptfritt på vanliga apotek.

I dag finns det akut p-piller receptfritt på apoteket som ska hjälpa upp till 72 timmar efter oskyddat sex. Innan sommaren kommer du kunna köpa piller som ska hjälpa i upp till fem dagar.

– De är på väg ut i handeln efter att ha blivit godkända som receptfria i mitten av april, berättar Kerstin Claesson som är läkare och gruppchef på Läkemedelsverket.

Samma typ av hormon

De akut p-piller som ska hjälpa upp till fem dagar efter oskyddat sex har varit godkända sedan 2009, men då bara på recept.

– Företaget som gör dem har ansökt om det. Godkännandet har genomförts i hela Europa och gäller i alla EU-länder, säger Kerstin Claesson och fortsätter:

– Femdagarspiller innehåller samma typ av hormon som det som hjälper i tre dagar. Det ger samma typ av effekter och biverkningar.

Ingen p-medelmetod

Akut p-piller rekommenderas inte som en preventivmetod utan ska bara användas när läget är just akut. Att det nu kommer ännu fler piller, som även hjälper under en längre tid, ser inte Läkemedelsverket som något problem.

– Det finns tydlig information i bipacksedeln om att de inte ska användas återkommande. Istället ska man välja en annan metod som till exempel p-piller eller spiral, säger Kerstin Claesson.

När kommer det finnas i handeln?

– Det är sagt före sommaren men något datum kan jag tyvärr inte ge.