Bara två HIV-smittade sprutnarkomaner på femton år

1:24 min

Skåne har bara haft två fall av HIV-smitta bland sprutnarkomaner på 15 år. Det här beror på till stor del på att Skåne var tidigt med att införa sprututbyte,  menar Folkhälsomyndigheten som vill se fler sprututbytesprogram.

Inga HIV-utbrott som man sett i andra delar av landet, ibland annat Stockholm och Kalmar. Skåne har dessutom bara två fall av HIV sedan 2000 - alltså på femton år.

– Skåne visar att smittan kan hejdas, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Skåne har en väldigt låg spridning av HIV, trots närheten till Danmark och kontinenten där man har en ganska omfattande spridning av HIV i missbrukskretsar. Sedan har vi under många år nu sluppit stora utbrott av hepatit och HIV i missbrukargruppen i Skåne, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Skåne var först i landet med sprututbyte, redan i slutet av 80-talet i Malmö och Lund inleddes arbetet där narkomaner kan byta sina använda sprutor mot rena.

Ett arbete som sedan utökats till Helsingborg och Kristianstad. Nu finns ett förslag från Folkpartiet i regionen att öppna en mottagning till i Sydöstra Skåne - exempelvis Ystad och att dessutom starta filialer i bland annat Ängelholm och Hässleholm.

Och i sin nya vägledning för arbetet mot hepatit och hiv förordar Folkhälsomyndigheten att sprututbyte bör byggas ut.

– Dels minskar det smittspridningen, dels så skapar det kontakt med missbrukarna, säger Anders Tegnell.