DÖ kan sättas på prov i juni

2:00 min

Den moderate riksdagsledamoten Finn Bengtsson tar nu öppen strid mot sin egen partiledning när det gäller Decemberöverenskommelsen. Mot Alliansens vilja kommer han att se till att det blir en omröstning om alliansens vårändringsbudget i riksdagen i juni.

Genom omröstningen vill han sätta press på andra borgerliga riksdagsledamöter - som också är kritiska till den omdebatterade uppgörelsen - att stå upp för Alliansens budget.

– Det är viktigt att vi i riksdagen markerar och visar att vi står bakom och stödjer det missnöjet, säger Finn Bengtsson.  

Dom borgerliga partierna har enats om att inte lägga fram ett eget förslag vid omröstningen om vårbugeten. Många ledamöter tycker att det skulle vara svårsmält att på det sättet lägga ner sina röster och släppa fram regeringens ekonomiska politik, nåt som Decemberöverenskommelsen kräver.

Men nu spräcker den moderata riksdagsledamoten Finn Bengtsson den egna alliansens plan. Han tänker trotsa Anna Kinberg Batra och själv lägga fram de borgerligas budgetförslag, så att det ändå blir en omröstning i riksdagens kammaren när frågan kommer upp i juni.

Att en ensam ledamot i en så här viktig fråga öppet går emot partiledningen är ytterst ovanligt. Men Finn Bengtsson tvekar inte.

– Det måste finns en möjlighet för oss att kunna stödja våra egna förslag. Mitt eget länsförbund har ju bifallit en motion som tycker att man ska avträda från Decemberöverenskommelsen och fler och fler förbund gör samma sak nu.

Och hur tror du att Anna Kinberg Batra tar emot detta?

– När det gäller min partiledning är det upp till dem att agera i varje fall. Jag hoppas ju att, om vi kan överge överenskommelsen, så kan vi stärka vår partiledning.

Med största sannolikhet kommer Finn Bengtssons agerande inte påverka hur det går i omröstningen, regeringens budget kommer av allt att döma ändå att gå igenom. Men för Anna Kinberg Batra som ställt sig bakom Decemberöverenskommelsen är det ett svårt bakslag. Och det är inte det första.

Som Ekot berättat har även förbundsledningarna i Bohuslän och Jämtland krävt att uppgörelsen ska skrotas och häromdagen deklarerade riksdagsledamoten Anders Hansson från Skåne att han tänker rösta för Alliansens budgetförslag - om han får tillfälle.

Och häromdagen deklarerade riksdagsledamoten Anders Hansson från Skåne att han tänker rösta för Alliansens budgetförslag - om han får tillfälle.

– Jag tycker mig inte vara bunden av Decemberöverenskommelsen, så jag röstar på Moderaternas och Alliansens förslag, säger han.