Hyra efter inkomst och låg vinst ger billiga lägenheter

1:40 min

Olika hyror beroende på vad du tjänar, så ser det ut att bli i det kommande bostadsområdet Frihamnen. 

Olika hyresnivåer är en lösning som bostadsföretag jobbar efter att politiker i Göteborgs kommun ställer krav på bostadsföretagen som ska bygga i Frihamnen att en del av hyreslägenheterna just ska vara billiga och tillgängliga för alla.

– Då kanske det blir en modell där det blir en trea för sex och ett halvt tusen, åtta och ett halvt, tio och 16 tusen. Det säger Joacim Arcari vd för bostadsföretaget Bo Trygg i Göteborg och som ska bygga i Frihamnen.

Så beroende på vad man tjänar kommer man att få lägre eller högre hyra?

– Det är en modell av dom ja. Men sen blir det olika standard i lägenheten, alla ska ha lika hög kvalité, samma materialval, men det kan vara rymligare lägenheter, det kan vara bättre utrustat.

När Frihamnen är färdig så är det tänkt att 15 000 människor ska bo där och politikernas mål är en blandstad, där människor med olika inkomster ska kunna bo.


Bo Trygg ska bygga 100 bostadsrätter och 200 hyresrätter - och där 50 hyreslägenheter var ska avsättas till de fyra olika hyresnivåerna:

– Vi får fyra olika hyresnivåer, och vi sänker våra avkastningskrav till tre och ett halvt pprocent. Sen tar vi all vinst från vår bostadsrätttsförsäljning och amorterar ner lånen på hyresrätterna. Så det är ingen annan hyresgäst som subventionerar vår modell utan det är Bo Tryggs egna vinstpengar.

Hur länge gör ni så här - höjer ni vinsterna efter några år eller?

– 15 till 20 år har vi kvar modellen sen höjer vi successivt.

Då är det tänkt att de lägsta hyrorna höjs något, de högsta sänks något.

Vem är det som blir missnöjd med det här systemet, förutom Bo Tryggs aktieägare, så kanske de som tjänar mycket och får betala mycket mer än de som bor billigt?

– Vi tror ingen blir missnöjd. Vi blir nöjda med den här avkastningen, köper vi en statsobligation på tio år så ger den 0.3 procents ränta, det här ger tre och en halv procent ränta. Vi tror inte heller de boende blir missnöjda.