Russell Brand stöder oväntat Miliband i brittiska valet

1:31 min

I det svårtippade brittiska valet har idag socialdemokratiska Labours ledare Ed Miliband fått oväntat stöd i kampen mot konservativa Tories David Cameron.

– Den här killen kommer att lyssna på oss, så rösta på Labour, säger Russell Brand i sin egen Youtubekanal.

Russell Brand är ett brittiskt samhällsfenomen med internationell ryktbarhet. Han är skådespelare och vänsteraktivist och har i flera år inför sina anhängare drivit linjen att man ska bojkotta alla val, eftersom alla partier är av samma skrot och korn och ingen bryr sig om de svagare i samhället. Nu har han alltså gjort helt om.

Frågan är förstås om ett sånt här utspel kommer att få någon politisk betydelse. I Storbritannien kan även små förändringar i valdeltagandet få stor betydelse, eftersom varje valdistrikt röstar fram en ensam parlamentsledamot, och det finns många valdistrikt där skillnaden i väljarstöd mellan partierna är mycket liten.

Och Labour-ledaren Ed Miliband behöver allt stöd han kan få om han ska lyckas bli premiärminister. De senaste dagarnas opinionsundersökningar visar alla samma sak, att Labour och konservativa Tories har ungefär samma väljarstöd: Knappt 35 procent, med en liten övervikt för Tories.

Men det är fullt möjligt att Tories blir det största partiet, och ändå inte kan bilda regering, eftersom en rad av de mindre partierna kommer att ställa sig på Labours sida och fälla en Tory-regering.

Brittiska debattörer har redan börjat diskutera om Storbritannien kan vara på väg mot nyval, när   valresultatet är klart på fredag morgon.