Sundsvalls kommun når inte målet med insamlat matavfall

3:37 min

Sundsvalls kommun var först i länet med att samla in matavfall. 2013 skulle 65 procent av matavfallet samlas in, men ännu når man inte målet.

För drygt fem år sen var Sundsvalls kommun först ut i länet med insamling av matavfall från hushållen. Ett mål sattes upp om att i slutet av 2013 skulle 65 procent av matavfallet skulle samlas in. Det gick inte, så tiden förlängdes till slutet på 2014. Men inte heller nu, efter utgången av 2014, är målet uppnått. Resultatet ligger på drygt 60 procent.

Enligt  Margareta Lindgren, projektledare och informatör på REKO Sundsvall, handla det om att alla husägare inte valt, eller helt enkelt inte kan samla in matavfallet.

– Det flerfamiljshus som är kvar idag, som inte har gjort det här valet, där ser vi att det ofta handlar om praktiska problem. Det handlar om platsbrist, man kanske redan idag har svårt att få plats med sina soptunnor för hushållsavfallet, och att då börja med insamling av hushållsavfallet innebär ju att man måste få plats med den bruna soptunnan också, säger Margareta Lindgren.

Målet med 65 procent insamlat matavfall har flyttats fram flera gånger utan att komma upp till det. Vad kan ni göra för att nå målet på 65 procent?

– Vi har ju en miljöstyreande taxa i Sundsvalls kommun, och det är ju den som vi till stor del kan använda. För det fungerar ju som så att ju bättre miljöval man gör, desto billigare ska det bli.