Oro för att handläggningstiden för vapenlicens ökar

1:45 min

Polisens handläggningstider för vapenlicenser har kritiserats nu finns en oro om att handläggningstiderna kan komma att öka.

Sedan i höstas har polisen i Norrbotten prioriterat handläggningen av vapenlicenser, för att korta ner väntetiden för den som vill skaffa ett nytt vapen. Satsningen har gjort att väntetiden är nere på 4 veckor just nu.

Enligt polisen finns en risk att handläggningstiden ökar efter den omorganisation som gjordes vid årsskiftet. Dessutom väntar semestertider under den period på året då flest ansöker om vapenlicens.

Moa Persson tränade skjutning igår för att bli jägare och hon tycker inte att handläggningstiderna får bli längre än de är.

– Om jag söker om en vapenlicens är det antagligen för att jag vill ha den så fort som möjligt, jag söker inte för att jag kommer vilja ha den i framtiden, konstaterar Moa Persson.

Förutom jägare drabbas också de som säljer vapen. Eftersom att jägaren väljer vapen och sedan söker licens till ett specifikt vapen så måste handlaren ligga och hålla på vapnet under väntetiden.

Torsten Töyrä säljer vapen på en jaktbutik i Luleå och tycker att väntetiderna redan är i längsta laget.

– Det är bara att säga som det är sex till åtta veckor är för lång tid. För handeln är det förkastligt för att man ligger ju hela tiden efter med allt, berättar Torsten Töyrä.