Många väntar in i det sista med deklarationen

1:34 min

Har du inte deklarerat än? Då är det hög tid. Vid midnatt ska deklarationen in - antingen elektroniskt eller på klassiskt manér.

De allra flesta väljer numer att deklarera elektroniskt. Men fortfarande är det drygt två miljoner som skickar in deklarationen med posten, eller lämnar den direkt till Skatteverket.

En av dem som gjorde så denna sista dag var Knut Asp, på plats vid Skatteverkets stora sista-minuten-låda på Kungsholmen i Stockholm.

– Nej, jag har skjutit på det tills nu. Jag tyckte inte det var någon brådska, så jag tog bilen och lämnade bara, säger han.

För Maria Högstrand är det inte ovanlig att lämna sent.

– Det är alltid så. Det är så tråkigt och man skjuter på sådant som är tråkigt, säger hon.

Peter Vitasp tycker däremot att han är tidig i år.

– Jag tror det var min faster som sa någon gång att det var lite folkfest när man lämnade in den när jag var liten och inte deklarerade. Så jag ser det som en kul grej, säger han.

Kaj Koyer är verksamhetsutvecklare på Skatteverket och säger att redan för en vecka sedan så hade 3,5 miljoner av de drygt 7,7 miljoner som ska deklarera i år deklarerat elektroniskt.

Men många väntar in i det sista.

– Framförallt om man har komplicerade deklarationer, då har man en tendens att lämna väldigt sent, säger Kaj Koyer.

Ikväll kan bli trångt när många försöker logga in samtidigt på skatteverket.se. Men försök då igen om en liten stund, råder Kaj Kojer.

Och den viktigaste frågan: när får man tillbaka sin pengar om man deklarerar idag?

– Om man deklarerar idag (elektroniskt, reds. anm.) och har ett bankkonto anmält då får du dina pengar före midsommar, säger Kaj Koyer.