"Ungdomarna är framtiden, inte ett hockeylag"

1:34 min

Karlskrona gymnastikförenings ordförande Tommy Melin är starkt kritisk till den planerade utbyggnaden av arenan på Rosenholm i Karlskrona.

Tommy Melin är frustrerad över att kommunen ger Karlskrona Hockeyklubb vad han kallar en gräddfil för sina behov, medan kommunens andra idrottsföreningar med många aktiva ungdomar får stå tillbaka.

– Jag tycker att det viktigaste är att vi kan hålla barn och ungdomar igång inom idrotten, och så läser man i tidningen att nu så har ishockeyn ett behov helt plötsligt, och så klubbar man igenom ett beslut inom en månad, säger han.

Prioriteringslista
Han har tillsammans med representanter för sju andra idrottsföreningar suttit i ett så kallat anläggningsråd. Rådet gjorde på uppdrag av kommunen en prioriteringslista över idrottsföreningarnas ansökningar under hela 2014, och här fanns allt från toaletter för funktionshindrade till konstgräsplaner och läktare.

Rådet prioriterade i olika kostnadsklasser bland annat en 50-metersbassäng för Karlskrona Simsällskap, en tillbyggnad av gymnastikhallen i Rosenholm och nya omklädningsrum på Karlskrona-Lyckå ridklubb, men har ännu inte fått någon reaktion från kommunen.

Karlskrona HK hade inte lämnat in någon ansökan, och Tommy Melin tror inte att en arenautbyggnad kan bidra mer till stadens utveckling än att satsa på barn och ungdomar.

– Man prioriterar att föräldrarna ska sitta och titta på idrott, istället för att ungdomar ska utföra idrott. Det är våra ungdomar som är kommunens framtid, inte ett hockeylag som tillfälligt är uppe i högsta ligan, säger han.

167 barn i kö
Det var över 50 föreningar som lämnade in ansökningar, och många av dem hade ett stort behov. Karlskrona gymnastikförening har till exempel en kö på 167 barn och ungdomar.

– Det är det som är så frustrerande, att vi måste utestänga ungdomar. Det finns de som har väntat i över ett år i kö, säger han.

"Ingen gräddfil"
Kommunalrådet Patrik Hansson(S) tillbakavisar kritiken om att Karlskrona HK skulle ha en gräddfil i kommunen för sina behov.

Han har förståelse för att det finns synpunkter, men står fast vid att en utbyggnad av hockeyarenan i Rosenholm är det viktigaste just nu för Karlskronas utveckling.

– Vi har valt att prioritera arenautbyggnaden eftersom den kan tillföra mer än bara idrott, säger han, och pekar på ökad turism och företagande.

Patrik Hansson säger att budgetprocessen fortsätter och att även andra idrottsföreningar kan få pengar.