Hyresgäster i socialt boende i Molkom fick kontrakten uppsagda

5:17 min

Flera personer som bor i ett socialt boende i Molkom och vars hyror betalas av Karlstads kommun har plötsligt fått sina hyreskontrakt uppsagda.

Lennart Karlsson har bott i det sociala boendet i tre år. Mycket är oklart just nu konstaterar han.

– Sista maj ska alla vara ute. Men så fanns det en liten klausul om att vi kanske får bo kvar tre månader till, så det är jättekonstigt. Jag mår skitdåligt, ärligt talat, säger han.

Det är minst ett tiotal personer som kommer att beröras av uppsägningarna. Huset ligger på Storgatan i Molkom. Boendet är för utsatta människor som har svårt att få tag på bostad till exempel på grund av tidigare drogmissbruk eller psykisk ohälsa. Hyrorna betalas av Karlstads kommun.

Den som undertecknat uppsägningarna är Björn Söderman, chef på Karlstads kommuns bo- och budgetenhet.

– Hyrestiden på det avtal som ligger idag är på väg att löpa ut, och det ska ske en omförhandling om månadshyra och sådana saker, säger Björn Söderman.

Kommunen vill betala mindre i hyra, säger han. Men fastighetsägaren Peter Johansson på Falkenbostäder anser att de nuvarande hyrorna är rimliga. Till exempel kostar ett rum på 15 kvadratmeter 7 100 kronor i månaden.

- I den summan ingår även städning, lakanbyte och den ombyggnad till mindre rum som var nödvändig. 

Det är fler än Lennart Karlsson som är oroliga för sin framtid. Högst upp i huset bor Tomas Nilsson. Han har bott där i fyra år. Han visar sin rymliga tvårummare, visar att det regnar in genom takfönstret och på elkontakterna som hänger löst. Han efterlyser underhåll, en torktumlare och fungerande uppvärmning på vintern. Men trots bristerna är detta ändå hans egna hem.

- Nu hamnar jag väl på gatan igen, säger han.

I våningen under Tomas Nilsson finns fyra uthyrningsrum på vardera 15 kvadrat. Enligt en av de boendes kontrakt betalar kommunen 7 100 kronor i månadshyra för det möblerade rummet med tillgång till kök och badrum. Möblering består av en säng, ett skrivbord och ett kylskåp.

Kommunen hyr ett tiotal dylika akutrum av Falkenbostäder som kostar mellan 5000 och 7000 kronor styck. Totalt hyr kommunen ett 40-tal rum och lägenheter av Falkenbostäder - både i Molkom och Vålberg. Varje månad betalar kommunen drygt 200 000 kronor i hyror.

Är det på den här prisnivån kommunen måste lägga sig för att hitta bostäder till utsatta människor?

- Ja, det händer, säger Björn Söderman.

De pågående hyresförhandlingarna gäller huset på Storgatan i Molkom samt 16 akutlägenheter i Vålberg. De boende på Storgatan har inte fått någon information om var de ska bo efter sista maj.