Släng glasögonen och träna upp synen istället

1:37 min

Det går, menar ABF i Karlskrona som startar en synträningskurs i början på maj.

– Det tog en månad att bli av med min astigmatism. Och sen har jag hållit på kontinuerligt i ett halvår. Då har jag förbättrat min syn. Jag har +1 istället för +2, säger Sofia Lindén, som kommer att leda kurserna.

Upptäckte att synen blev bättre av träning
Sofia Lindén blev irriterad när hennes syn blev sämre för några år sedan och sökte alternativa lösningar. Hon gick en workshop för Leo Angart, som skrivit flera böcker i ämnet och upptäckte att det hjälpte att träna synen.

För att kunna läsa igen utan läsglasögon kan man t ex jobba med kontraster.

– Istället för att titta på det svarta i texten hela tiden så vänder man texten upp och ner och man tittar på det vita istället. Hjärnan jobbar hela tiden med kontrast och när man sen vänder på texten så har det svarta blivit svartare, säger Sofia Lindén.

Optiker är skeptiska
Plötsligt framträder den suddiga texten klart och man kan läsa utan läsglasögon. För varje gång man gör övningen kan de klara stunderna bli längre. För att förbättra synen kan man även träna avslappning, göra ansiktsmassage för att öka blodcirkulationen och träna musklerna kring ögat. För att kolla om övningarna ger resultat kan man göra en synundersökning innan man börjar träna och kontrollerar synen igen efter några månader. Många optiker är skeptiska till metoden, men för andra har den fungerat.

Kontinuerlig träning
En av dem som anmält sig till synträningskursen är Karlskronabon Ulla-Stina Alvestaaf. Hon har tränat lite på egen hand, men vill gå kursen för att förbättra synen ännu mer.

– Jag kan sitta här och titta långt utanför till nästa hus och hela vägen, men jag kör inte bil utan glasögon ännu, säger Ulla-Stina Alvestaaf.

Monika Titor
monika.titor@sverigesradio.se