Tio myter om judar på 90 sekunder

Judar har sedan lång tid tillbaka målats upp som alltifrån hemska mördare till ett folk som vill styra hela världen. Här är några av myterna som judar får leva med.

1. "Judarna dödade Jesus"

Antisemitism betyder hat och fördomar mot judar. Rötterna går tillbaka 2000 år då judarna kollektivt blev anklagade för att ha dödat Jesus.

2. ”Judar kidnappar barn”

Den här myten om judar började spridas redan på medeltiden. Då trodde många att judar kidnappade kristna barn för att använda deras blod när de bakade sitt judiska påskbröd. 

3. ”Judarna orsakade pesten”

När digerdöden spreds på 1300-talet anklagades judarna för att ha orsakat sjukdomsspridningen genom att förgifta vattnet i brunnar.

4. ”Judarna är giriga”

På senmedeltiden etablerades bilden av judar som giriga. Det här resulterade i att det grundades lagar om vad judar fick jobba med. De yrkena de fick ha var handel, indrivning och penningutlåning, vilket ledde till att myten om snåla och giriga judar späddes på ännu mer.

5. "Judarna styr över media och världsekonomin"

Under 1800-talet startade en process i Europa som ledde till att judarna fick medborgerliga rättigheter. Då kunde många judar göra karriärer inom framväxande branscher så som tidningspressen och finans. Det skapade myten om att judarna har makten över media och ekonomi.

6. ”Judarna har stora näsor och krulligt hår”

Rasbiologi blev vanligt i Europa i början av 1900-talet. Då etablerades flera rasistiska stereotyper om judars utseende och genetik som än i dag lever kvar inom vit makt-rörelser. De som tidigare sagts om judar, till exempel att de är giriga mördare, förklarades nu som något biologiskt inom rasbiologin.

Tidigare hade miljontals judar genom historien konverterat från judendomen för att bli benådade, men vid den här tiden gick inte det längre. Judar porträtterades i antisemitisk propaganda med stora näsor, svart krulligt hår och mörka ögon. Oftast gjorde den judiska karikatyren något hemskt som att krama om världen med ett ondskefullt leende eller röva bort ljushåriga barn.

7. ”Judarna vill ta över världen”

Konspirationsteorin om att judar vill ha ett världsherravälde, alltså styra hela världen, lever kvar än i dag. Myten började spridas redan på medeltiden och blev allt mer etablerad i och med den växande nationalismen i början av 1900-talet.

8. "Judarna förstör Tyskland"

På 1930-talet kom nazisterna till makten i Tyskland. De anklagade judarna för att ligga bakom allt som var dåligt i Tyskland och världen. Systematiskt började Hitler att deportera judar ut från Europa. Men våldet och hatet trappades upp allt eftersom andra världskriget pågick mördades miljontals judar i Europa. När kriget var över hade omkring sex miljoner judar mist livet i historiens värsta folkmord.

9. ”Alla judar ansvarar för Israels politik på Gaza”

Många gånger ställs judar kollektivt till svars för Israel-Palestina konflikten och för den israeliska regeringens bombningar på Gaza och Västbanken. I somras utbröt återigen kriget på Gaza och Israel bombade Palestina. Offensiven från Israel fick konsekvenser för judar runtom i Europa som utsattes för hatbrott och flera synagogor attackerades.

10. "Kriget är ett bevis på judars blodtörst"

I samband med Israels krigsföring på Gaza sprids myter om att konflikten egentligen är ett bevis för att judar är hämndlystna och blodtörstiga.  En annan myt som antisemiter använder som förklaring till konflikten är att judarna styr världen i det fördolda och vill ta över världen.