Göteborg ställer krav på taxivillkor - det gör inte Stockholm

2:14 min

I Göteborg ställer kommunen krav på minimilön och försäkringsskydd i sin senaste upphandling av färdtjänst. Det gör man inte Stockholms län.

Hälften av alla taxiresor i Sverige är färdtjänst, skolskjuts eller sjukresor som upphandlas av stat, kommuner och landsting.

– Vi har ju ett par krav som gäller anställningsvillkor för förarna och där är bland annat en minimilön fastställd. Vi ställer också krav på att man ska ha ett försäkringsskydd som motsvarar det man brukar ha på arbetsmarknaden, ett försäkringsskydd som innehåller arbetsskadeförsäkring. Det tycker vi är ganska rimligt att man har på svensk arbetsmarknad i dag, säger Peter Norling som är trafikchef på Färdtjänstförvaltningen i Göteborgs stad.

Hälften av alla taxiresor i Sverige är samhällsbetalda, så som färdtjänst, skolskjuts och sjukresor. Göteborgs stad håller just nu på att avsluta upphandlingen av flera typer av samhällsbetalda resor. Avtalet gäller i fyra år och är värt 1,2 miljarder kronor.

Där har man bland annat ställt krav på förarna ska ha minimilön och ett försäkringsskydd som innehåller arbetsskadeförsäkring och tjänstepension. Det är en konsekvens av att man fått signaler om dåliga villkor för förarna. 

– Det är mycket den här typen av information som har gjort att vi har kommit fram till de här förändringarna i den upphandlingen som vi gör nu, säger Peter Norling. 

I Stockholm pågår just nu upphandlingen av resor till ett värde av två till fyra miljarder kronor, beroende på hur länge avtalet kommer gälla. 

I Stockholm har man valt att inte ta med förarnas arbetsvillkor i upphandlingen. Fredrik Wallén är kristdemokrat och ordförande i Färdtjänstberedningen och han menar att Kristdemokraterna försökte lyfta frågan i Alliansen med inte fick igenom det. 

– I nuläget så är det så att vi inte kom överens om det i Alliansen. Så är det, man ger och tar i ett koalitionssamarbete. Men ur ett Kristdemokratiskt perspektiv är jag ändå förtröstansfull i den utredning som ska göras nu inför framtida färdtjänstförhandlingar som också då kommer att bli synkroniserad med den lagstiftningsförändring som vi får anta kommer med anledning av att EU förändrat sitt regelverk, säger Fredrik Wallén. 

Föraren Hamza är besviken på att det nu kommer att dröja två till fyra år innan landstinget i Stockholms län kan komma att ställa krav på arbetsvillkoren. 

– Men vems ansvar är det? Om det inte är våra företags ansvar, om det inte är åkarens ansvar, vems ansvar är det då? Det är jättekonstigt. 

Taxiföraren Hamza heter egentligen något annat.