Ljungby

Så lyder Livsmedelsverkets rekommendationer gällande hallon

2:32 min

Det mesta tyder på att hallonen i desserten var orsaken till magsjukeutbrotten på äldreboendena i Ljungby. Enligt Livsmedelsverket är rekommendationen tydlig. Hallonen måste kokas.

Över 60 äldre personer i Ljungby blev smittade av calicivirus som ger vinterkräksjuka.

Hallon i en dessert misstänks vara orsaken till utbrotten. Enligt Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, är rekommendationen mycket tydlig. 

– Det är att man kokar importerade frysta hallon i en minut innan man äter dom. Därför att dom kan ha det här vinterkräksjukeviruset på sig. Vill man vara helt säker bör man koka hallonen, säger Christina Lantz.

Varför är just hallon extra känsliga?

– Ja, det är lite speciellt med hallon.. Vi vet faktiskt inte varför just hallon bär på det här viruset mer än andra gör. Men det kan ha något med hur hallonet ser ut, hur det har odlats eller hanterats som gör att just hallonet gör att man kan få vinterkräksjuka. Men det gäller bara utländska hallon, säger Christina Lantz.

– Sedan är det bara just dom frysta hallonen man ska koka. Färska hallon har vi inte haft några utbrott av, säger Christina Lantz.

Hur reagerade du när du hörde om det här utbrottet?

– Ja, usch. Det var inte roligt. Det var väldigt tråkigt att höra om. Vi har haft utbrott med hallon tidigare. Nu vet vi ju inte om det är hallon än, men är det på det viset så har det ju faktiskt hänt tidigare.