Skellefteå

Så ska det låta - när nysvenskar och personer med afasi lär av varandra

1:39 min

Sjunga, prata och skratta i grupp gör nysvenskar och personer med hjärnskadan afasi i ett helt nytt projektet "Så ska det låta" i Skellefteå.

- Syftet är att kommunicera , integrera och stötta varandra, säger Rigmor Isaksson som är ordförande i Afasiföreningen, pedagog och en av initiativtagarna till projektet.

- Det är ett nytt och spännande sätt att arbeta på men framför allt har vi roligt, säger Rigmor Isaksson.

Det är Afasiföreningen i Skellefteå som tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och med ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden ordnar träffar mellan personer med afasi och nysvenskar, som till vardags läser på SFI.

Nysvenskarna lär sig kommunicera på ett helt nytt språk medan afasipersonerna, som har språket men svårigheter att uttrycka det, får träning i att hitta språket igen.

Ali, Assad och Letekidan tycker det är ett bra sätt att lära sig det svenska språket på.

- Det gör att man vågar prata mer, säger Ali.

Urban och Kicki tycker också det är bra att de får prata och öva för att få tillbaka den språkförmåga som de delvis förlorat efter en stroke.

- Genom ökad språklig färdighet hoppas vi att deltagarnas självförtroende ska stärkas, så att de ska våga prova på nya, spännande saker och tänja sina gränser. Kanske kan de också hitta nya vänner, säger Rigmor Isaksson.