Ljungby

Kostchefen i Ljungby: "Rutiner har fallit bort"

6:21 min

Tre personer har dött och över 60 personer smittats av det magsjukevirus som förmodats spridits genom frusna hallon på äldreboenden i Ljungby. Nu erkänner Ljungby kommun att man har brustit i sina rutiner.  

Det är en nedstämd stämning i köket som serverade de frusna hallon som misstänkts ha lett till den epidemi av magsjuka som brutit ut på äldreboenden i Ljungby. 

Många är ledsna. Det är något av det värsta scenarion man kan vara med om när man jobbar i ett kök, berättas det på plats. Nu medger Ljungby kommun att rutinerna har brustit. 

– I vårat egna kontrollprogram har det inte stått tydligt att man ska koka några bär. På kartongen står det att bären bör upphettats till 90 grader. Nu har det inte gjorts vid det här tillfället. Vid den här måltiden, i det här köket så har inte det gjorts, säger Ljungby kommuns kostchef Mariana Axelsson. 

Varför har ni inte varit tydliga om att man verkligen bör koka bären?

– Det kommer rätt så många larmrapporter via Livsmedelsverket. 2013 kom den här rapporten som vi aktualiserade då. Men sedan har det nog fallit i glömska. Kanske för att det är för mycket information hela tiden, säger Mariana Axelsson och fortsätter: 

– Men i vilket fall har vi rättat upp det nu. Och vi har ändrat och håller på att ändra i alla våra dokument där vi ger ut recept och mellanmål och sådant som är både till äldreomsorg och barnomsorg.

Hur menar du att "det fallit i glömska"?

– Ja.. Den mänskliga faktorn är det. Det är väldigt mycket att tänka på. Det är mycket rutiner och regler att hålla ordning på. Och den här rutinen har inte stått som en egen rutin. Och därför kan jag nog säga att den har fallit bort vid detta tillfället. 

Borde den stått som en egen rutin?

– Ja, nu i efterhand kan jag inte svara något annat än att den borde ha gjort det. Och det gör den idag.