Ortopeden diggar det nya skomodet

2:04 min

Joggingskor klär allt fler fötter. Enligt en expert i den fotriktiga branschen är det nya skomodet inte bara trendigt utan även bra för fötterna.

-- I dag är skomodet hemskt bra för just nu är det färgglada joggingskor som gäller på stan, säger Thomas Särén, legitimerad ortopedingenjör i Borås.

Ett viktigt val
Snygga, bekväma, långa, hög och låga - det finns mycket att välja på när det kommer till valet av skor. Men det är inte alltid som modet anpassas efter en bra fothälsa och valet av skor har stor betydelse.

-- Foten konstruktion är som en husgrund. Kan man styra upp fotens rörelse, stabilitet och få stötdämpning så är det en bra förutsättning för framtiden, säger Thomas Särén.

Bär på rätt sätt
Skomodet har pendlat upp och ner men en bestående klassisker är de gamla basketskorna i tyg. Men trots sin popularitet ser Thomas Särén att man helst byter ut sina tygskor mot dagens mode -  joggingskor.

Men för den som ändå vill kunna gå i sina tänka foppatofflor, flippflopp och sandaler nu till våren och sommaren, så är det enligt Särén okej så länge de är av rätt sort.

-- Ska man ha sådana skor ska de ha en rejäl hälrem för det underlättar gången på sommarhalvåret. Är det även en sandal med stötdämpning så har man kommit rätt så långt, säger Thomas Särén, legitimerad ortopedingenjör.