Rickard Olsson och Daniel Nordström i hätsk debatt om lokaljournalistik

10 min

Mittmedias ökade samarbete leder till sämre lokaljournalistik anser programledaren Rickard Olsson från Gävle. Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström håller inte med.

Mittmedia, där Gävletidningarna och Hälsingetidningarna ingår, har slagit ihop sex kulturredaktioner till en central redaktion.

– Jag förstår inte hur man kan skära ned på antalet reportrar och hävda att man får bättre lokaljournalistik, säger Rickard Olsson, som bland annat skrivit krönikor i Arbetarbladet.

Även sportredaktionerna har slagits samman och arbetsledningen har flyttat till Östersund, och i Sundsvall planerar man för ett redigeringsnav, som sedan ska portionera ut material till bland andra Gävle- och Hälsingetidningarna.

– När en sportchef i Östersund ska bestämma hur mycket SAIK, Gefle IF och Brynäsmaterial som ska vara i våra tidningar. Jag får inte det att gå ihop, säger Rickard Olsson.

Rickard Olsson tycker att Mittmedia är fel ute när de säger att det handlar om satsningar på lokaljournalistik och att det frigör resurser. Men Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström håller inte med.

– Det är fel att säga att en sportchef som sitter i Östersund ska bestämma vad som skrivas i tidningarna i Gävle. Det är en missuppfattning. Sportchefen håller i samordningen, just för att frigöra satsningar på journalistik, säger Daniel Nordström.

Daniel Nordström menar också att det är en styrka att man nu får en av landets största sportredaktioner.

– Hela mediebranschen är inne i en stor förändring och vi måste spara pengar och då blir vi några tjänster färre i framtiden, men på grund av samordningen så kan vi också frigöra resurser, säger Daniel Nordström.