Fredrik har tagit SMS-lån: "Det borde förbjudas"

3:59 min

Regeringen vill skärpa kraven på företag som erbjuder SMS-lån. En del är att långivarna ska stärka sina kreditprövningar. Fredrik som tagit SMS-lån tror inte att det kommer hjälpa.

Regeringen vill nu skärpa kraven på de kreditprövningar som krävs för att ta SMS-lån. Tanken är att Konsumentverket ska kunna stoppa företag som inte gör ordentliga kreditprövningar. Många av de som tar sådana här lån hamnar hos Kronofogden för att de inte kunnat betala tillbaka.

Det är en laglig maffia

Fredrik som tagit såna här lån på grund av sitt tidigare spelmissbruk känner däremot inte att det här är en lösning.

– Jag tror inte det här kommer hjälpa. För även om kreditupplysningarna görs bättre, så kommer fortfarande folk med bra kreditvärdighet att få ta lån. Jag hade bra kredit och jag fick ta mina lån och jag hamnade i den här spiralen.

Fredrik tycker helt enkelt att det här borde stoppas helt och hållet.

– Det borde förbjudas totalt. Det är i princip en laglig maffia. Vilken laglig verksamhet ska ha rätt att ta 1500 % av lånade pengar i ränta? Säger Fredrik

Branschföreningen håller inte med

Magnus Sjögren som är ordförande i den ekonomiska föreningen Svenska konsumentkreditföretagen tycker det är bra att frågan tas upp men tycker absolut inte att det rör sig om någon form av laglig maffia.

– Nej den beskrivningen kan jag inte stämma in i. Vi är ett antal aktörer som gått in i en branschförening just för att erbjuda en så bra och tydlig process som möjligt, säger Magnus Sjögren.