Upphandlingskaoset hotar Limö café

0:53 min

Unga örnar som arrenderar Limö café och har sommarkollo på Limön fick ett chockbesked i morse när de fick veta att Gävle kommuns upphandling av båttrafiken ut till ön misslyckats ännu en gång. Nu finns det en stor oro för vad som ska hända.

– Våran verksamhet, Limö café och alla våra kollon, påverkas ju oerhört mycket om det inte går en Limöbåt ut. Delar av verksamheten kommer vi säker kunna att göra, men har vi ingen båt så kan vi inte frakta varor och det kommer inga turister om det inte finns någon Limöbåt, säger Ulrika Jidåker på Unga örnar som ansvarar för kaféet.

Ni har redan nu börjat förbereda för sommaren, eller hur?

– Det kommer en varuleverans nästa vecka. Vi öppnar under Kristi himmelsfärdshelgen och varorna ska gå ut med båten , så finns inte båten på plats är vi ganska strandsatta och det är ju en ekonomisk förlust att inte vi kan få ut våra varor och sälja.

Även bland sommarstugeägare på Limön och grannön Römaren finns en oro och irritation.

– Jag tycker att det verkar helt katastrofalt från kommunen. Hur kan man göra något dylikt, säger Maria Winberg som har en stuga på Limön.

Hennes barn använder båten och det gör också gäster som kommer ut och hälsar på.

– Jag tycker att kommunen ska få till det väldigt fort nu för vi måste ju ha en skärgårdsbåt, det är bara så, säger hon.

Men Gävle kommun kan inte ge några klara besked än utan kommer att titta på en lösning under den här veckan. Det säger Daniel Olsson, som är socialdemokratisk ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi kan inte säga exakt hur det här kommer att lösa sig. Inom den närmaste veckan kommer vi att ha ett förslag på en lösning så att vi kan se till att få en trafik ut till Limön.

Finns det någon risk att det inte blir någon Limöbåt i sommar?

– Det kan jag inte riktigt uttala mig om men vi arbetar stenhårt för att få en trafik ut till Limön i sommar så förhoppningsvis ska det inte vara någon risk.