MARK

Använder grisfarm i protest mot muslimer

1:37 min

Motståndarna mot det tilltänkta asylboendet i byn Gullberg varnar nu Migrationsverket. I ett anonymt brev trycker man på att det planeras en grisfarm strax intill - en "omöjlig situation för vissa".

Kommunpolitikern Henry Sandahl, Markbygdspartiet, har personligen engagerat sig mot asylboendet och har också fört gullbergsbornas talan. Han har inget med brevet att göra, men känner till planerna.

– De får göra vad de vill. Men man vet ju att muslimer inte är kompisar med grisar, så det är väl det de informerat om.

Vill inte debattera
Brevet, som skickats till chefen för Migrationsverket i Borås Stefan Bergman, är inte undertecknat med något namn. Istället står det "Intresseföreningen för Gullbergs fortlevnad".

I brevet beskrivs planerna på en grisfarm intill Gullbergsskolan där det planerade asylboendet är tänkt att ligga. Där poängteras också att detta blir en omöjlig situation för vissa religioner.

Bara ett elstängsel mellan djuren och skolan. Antagligen ett el-stängsel på i stort sett hela skolans baksida. Ca 200 meter. En förmodligen omöjlig situation för vissa religioner. Framförallt muslimer.

Stefan Bergman på Migrationsverket säger att man svarat att man inte har några synpunkter på intilliggande verksamhet överhuvudtaget. Han vill inte ge sig in i en debatt om grisar och muslimer.

Henry Sandahl som vill stoppa asylboendet gör jämförelsen mellan grisfarmen och asylboendet.

– Det är lika stor olägenhet för de asylsökande om de inte trivs med grisarna som det är för grannarna att få 60 asylsökande. Principen är likadan, olägenhet men på olika plan.

Henry Sandahl tycker inte att det finns anledning att kalla agerandet från intressegruppen för rasistiskt.

– Jag ser det inte som rasistiskt, absolut inte. De har fri användning av sina åkerlappar. Att det kommer i det här skedet är en annan sak.

Äcklad av åsikt
Centerpartiet i Marks kommun tar avstånd från Henry Sandahls uttalanden.
Lokala partiordföranden Pontus Johansson säger att han mådde illa när han hörde nyheterna i P4 Sjuhärad i morse.