Drastisk minskning av hiv-smittade genom sprututbyte

2:18 min

Ett organiserat sprututbyte för narkomaner har i Skåne lett till att man bara haft två fall av hiv-smitta i den här gruppen på 15 år. I Stockholm är hiv-smitta bland sprutnarkomaner betydligt vanligare, men man hoppas att sprututbytet ska ge effekt.

– Ju fler sprutor som kommer i omlopp ute och gör att folk har tillgång till rena, oanvända sprutor, desto mindre blir risken för smitta, säger Fredrik Lindström som är platsansvarig sjuksköterska på kliniken i Stockholm. Där har sprututbyte pågått i två år.

Utdelning av rena sprutor till narkomaner kan minska spridningen av blodsmitta som hiv och hepatit C, anser Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att det införs i hela landet.

Politiskt är frågan kontroversiell. Kritiker menar att samhället inte ska förse narkomaner med verktyg som gör att de kan fortsätta med sitt missbruk, och ett organiserat sprututbyte finns ännu bara i sex svenska kommuner. Fyra av dem ligger i Skåne, i övrigt finns det bara i Stockholm och Kalmar.

Men att det gett effekt i Skåne är tydligt, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Skåne har en väldigt låg spridning av hiv, trots att man ligger nära Danmark och kontinenten där man ofta har en omfattande spridning av hiv i missbruksgrupperna, säger Tegnell.

Att vända utvecklingen tar tid och i Stockholm är det fortfarande 6-7 procent av missbrukarna som kommer till sprutbyteskliniken som är smittade av hiv, jämfört med mindre än en halv procent i Skåne.

– Nu har vi varit igång i två år och det är en väldigt kort tid för att se en förändring. Det man kan se är att vi har en högre andel hiv-positiva i Stockholm än man har i Skåne, och det visar att det har betydelse på lång sikt, säger Fredrik Lindström på kliniken i Stockholm.

Klinikerna för sprutbyten fyller också en annan funktion, enligt Lindström. De kan vara en väg in i samhället och slussa vidare till kontakt med exempelvis socialtjänsten och beroendevården.

– Cirka 20 procent av de som kommer till oss som inte har kontakt med någon myndighet alls i samhället. Där kan vi bli den första kontakten och förhoppningsvis hjälpa personerna vidare på resan, vi försöker knyta upp dem till andra aktörer, säger Fredrik Lindström, platsansvarig sjuksköterska på kliniken i Stockholm.