Svierik / Ruoŧŧa / Svöörje

Sociala medier stärker ungas samiska

2:00 min

En ny undersökning visar att samiska barn och unga oftare pratar svenska än samiska – men samtidigt använder många samiska i sociala medier. 

På tisdagen presenterade Samiskt språkcentrum och Umeå Universitet en undersökning om hur barn och unga använder samiska. Undersökningen är en del av en förstudie som ska kartlägga de samiska språken.

Med hjälp av enkäter har man undersökt hur nordsamiska barn och unga i Sverige mellan nio och 18 år ser på samiskan.

– De är positiva till språket, de vill använda samiska och de hittar sätt att göra det, säger Umeå Universitets Eva Lindgren, som har lett forskningsprojektet.

Studien visar att de flesta ungdomarna pratar svenska oftare än samiska och det är inte så vanligt att se på teve eller läsa böcker på samiska. Men samtidigt lyssnar många på samisk musik och nästan alla är stolta över sina språkkunskaper.

Och det som både förvånar och glädjer Lindgren är att många av ungdomarna använder samiska i sociala medier.

– De här barnen och ungdomarna tar själva kommandot över sitt språk och hittar ett sätt att använda språket. Det är viktigt för dem och det är en del av deras identitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio