Fotbollsklubbarna: Få bort illegala bengaler

1:27 min

Istället för publiksuccén blev bengaler återigen det hetaste samtalsämnet efter gårdagens Stockholmsderby. Fotbollsklubbarna som Radiosporten talat med vill nu ha bort den illegala eldningen.

Röken låg igår tät över Friends Arena i Solna och det allsvenska fotbollsderbyt AIK-Hammarby blev ordentligt fördröjt på grund av den olagliga bengaleldningen. En av flera matcher under säsongen som inte kunnat starta och sluta på utsatt tid på grund av brinnande bengaler.

Så istället för att diskutera den publika succéstarten på årets allsvenska - tre lag har över 20 000 i snitt per spelad match - så snackas det åter bengaler. Och det är en splittrad bild av problemet som ges.

De klubbar som Radiosporten idag talat med vill ha bort den illegala bengalbränningen - och vägen dit är att få supportrarna själva att inse att det är fel.

Svenska Fotbollsupporterunionen ser pyrotekniken som en viktig och självklar del av läktarkulturen, utan att för det uppmuntra till lagbrott, medan den tidigare huliganutredaren Björn Eriksson tror på tuffa sanktioner men också på att den stora massan på matcherna säger ifrån när det gäller bengaleldningen.

– Bland fotbollspubliken tilltar irritationen bland bengaleldarna. Stora delar av publiken vill att matcherna ska börja och sluta i tid, säger Björn Eriksson.