De dolda avgifterna i skolan ska bort

1:38 min

Oskarshamns kommun sätter ner foten och kräver att de dolda avgifterna ska bort från skolorna. Som det är nu så använder eleverna bland annat egna mobiler i skolarbetet eftersom skolornas nät är för dåligt.

– Då förutsätter det att man har ett abonnemang där man kan komma upp på nätet. Samtidigt får eleven betala kostanden för att man är inne på skoltid och söker information till skolarbetet. Det är inte okej, säger Magnus Larsson (C) som är Bildningsnämndens ordförande.

Skolan ska vara avgiftsfri - så är det. Men trots det förekommer det att föräldrarna måste betala, eller köpa utrustning som skolan kräver. Som till exempel skridskor.

Majblommans riksförbund undersöker regelbundet vad föräldrarna i Sverige får lägga på dolda avgifter i skolan. För två år sedan handlade det om 250 miljoner kronor. Det handlar i regel om små summor som är tänkta att sätta lite guldkant på tillvaron. Men för den med dålig ekonomi eller som har många barn kan också små avgifter ställa till det.

– Dilemmat för de här barnen och föräldrarna, det är att de inte ställer sig upp och berättar att de inte har råd med det här just nu. Utan de gör allting för att det inte ska märkas, säger Lena Holm som är generalsekreterare i Majblommans riksförbund.

Både hon och Magnus Larsson i Oskarshamn vittnar om att föräldrar hör av sig och berättar att de inte klarar av skolans krav.

Ofta handlar det om att skolorna vill sätta lite guldkant på tillvaron för eleverna. Men det spelar ingen roll. I Oskarshamn ska det i framtiden inte finnas några dolda avgifter, utan skolan ska vara gratis för alla, säger Magnus Larsson:

– Jag menar, man har ingen valmöjlighet utan man måste gå i skolan, och vi ser att det finns skillnader i samhället där alla inte har råd med allting. Att då skolan ska gå in och förvänta sig att eleverna har de här sakerna, det är det vi vänder oss lite emot.