Tysk finansminister pressar Grekland om lånemiljarder

1:38 min

Den inflytelserike tyske finansministern Wolfgang Schäuble sa i dag att han är skeptisk till att eurozonens finansministrar redan till mötet på måndag kommer att få ihop ett avtal med Grekland om ytterligare lånemiljarder.

Schäuble sa dock att han inte utesluter att det kan gå.

Tiden blir uppenbart allt mer knapp för Grekland. Under de senaste månaderna har konflikten mellan den grekiska regeringen och eurozonen handlat om att få till ett avtal så att Grekland kan få loss de sista miljarderna från EU:s andra nödlånepaket för landet.

Läget är prekärt, redan nästa vecka ska Grekland betala tillbaka miljardsummor till internationella Valutafonden, IMF.

Schäubles och eurozonens linje är att Grekland ska genomföra de reformer som den förra grekiska regeringen lovade att göra. Hittills har eurozonen avvisat de grekiska förslagen till motåtgärder för att få loss pengarna.

Grekland kontrade dock i dag med att säga att det är oenigheter mellan EU och IMF, båda stora långivare till Grekland, som gör det omöjligt med en snabb lösning.

Enligt tidningen Financial Times har IMF:s Europachef sagt att en ny grekisk skuldnedskrivning är nödvändig. En sådan är dock politiskt mycket känslig i Tyskland, varför Schäuble försökte tona ner betydelsen av de nya uppgifterna.

Schäuble, som i dag framträdde för utländska medier i Berlin, höjde också temperaturen i frågan genom att återupprepa också den tyska hållningen; att man inte vill att Grekland lämnar euron men att man inte heller tänker gå med på vad som helst.

– Vi är inte beredda att göra vad som helst för att få Grekland att bli kvar i euron, det verkar Aten felaktigt ha trott, sa Wolfgang Schäuble.