Lättare handla på nätet med nya EU- regler

1:57 min

EU vill underlätta möjligheterna att handla på nätet. Företag som gör det möjligt att handla direkt från din internetbank ska lättare få komma åt kundernas kontouppgifter.

Enligt Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, som varit med om att förhandla fram det nya direktivet kommer det här innebära stora förändringar för vanliga konsumenter.

– Troligtvis kommer detta att innebära att det bli både billigare och tryggare att betala på nätet. Helheten är att du hittat en överenskommelse där du tryggar betalningar via internet, när du ute och handlar på nätet.

EU:s nya regler innebär bland annat att banker inte ska kunna säga nej till att lämna ut inloggningsuppgifter till kundernas bankkonton till företag som hjälper människor att e-handla direkt från sin internetbank. På så vis behöver konsumenten till exempel inte behöva använda kredit- och betalkort.

Dessutom betyder de nya reglerna att extraavgifter när kunder betalar med kort begränsas kraftigt eller förbjuds helt inom hela EU. Och det här är något som enligt EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson kommer att pressa bankerna.

– Bankerna är ensamma på marknaden. Får vi in nya tredjepartsaktörer kommer sannolikt konkurrensen öka och det kommer ge billigare betalningslösningar, säger Olle Ludvigsson.

Enligt Bankföreningens jurist Lars Rutberg är bankerna inte rädda för ökad konkurrens. Men trots nya regleringar för de här nya tjänsterna på nätet anser Lars Rutberg att det fortfarande finns säkerhetsrisker med att lämna ut kontouppgifter till nån annan än den egna banken.

– Det vi talar om är e-handel. Sedan uppmanas man lämna sina koder. Man ser det som en enkel betalningslösning, men kunden är inte medveten om att det man gör är att lämna ut sina uppgifter till en tredje part. Det liknar det man kallar för phishing, säger Lars Rutberg.

De nya reglerna för betalningar på nätet väntas godkännas formellt av EU-parlamentet och träda i kraft till sommaren eller i höst. Sedan har EU:s medlemsländer max två år på sig att förvandla EU-direktivet till nationella lagar.