Lessebo

Inget asylboende i Bergdala

1:23 min

Efter många turer ser det nu inte ut att bli något asylboende i Bergdala i Lessebo kommun - i alla fall inte inom överskådlig tid.

Anledningen är att det kommer färre asylsökande till Sverige än tidigare beräknat, och det gör att Migrationsverket inte har något behov av platser där just nu. Det säger Jan Ekdahl på Migrationsverket till P4 Kronoberg.

Beskedet kommer som en total överraskning för Örjan Thorné, som äger vandrarhemmet och värdshuset och som har planerat för ett asylboende med ett 50-tal platser alldeles i närheten av Bergdala glasbruk.

– Det är inget som framförts till mig men att det har blivit en fördröjning av det hela, det har det blivit, säger Örjan Thorné.

Fördröjningen hänger delvis samman med att Migrationsverket uppmärksammades på att det blivande asylboendet ligger alldeles intill mark som är kraftigt förorenad av arsenik, kadmium och bly från många års glastillverkning.

Det räcker inte med varningsskyltar. Ett barn som får i sig jord därifrån kan bli riktigt sjukt. Därför har Migrationsverket krävt att om det ska bli ett asylboende måste gifterna stängslas in.

-- Vi måste förstås se till vilket behov av platser vi har, men ett asylboende i Bergdala kräver också att farliga områden stängslas in, säger Jan Ekdahl.

Men även om kommunen nu sätter igång och bygger staket, så hjälper det knappast för asylboendet. Så länge det inte finns behov, så blir det inte av.