Segelbåten ska ta dem jorden runt

4:30 min

På Granuddens hamnförening förbereder sig just nu två unga Luleåbor inför sitt livs äventyr. De planerar nämligen att snart ge sig ut på en världsomsegling på obestämd tid.

Fram till för bara två år sedan inte visste de ingenting alls om segling eller sjövett. Nu håller 22-åringarna Allexius Sundberg Nikumaa och Marcus Häggström på med de sista, intensiva förberedelserna innan avfärd.

– Idag har vi installerat ett ekolod, som mäter djup, säger Allexius Sundberg Nikumaa.

Den 9,5 meter långa, 3 meter breda segelbåten Amiga står ännu på land, men ska sjösättas och testas så snart som möjligt.

– Vi ska bottenmåla, det är det enda stora som är kvar, säger Marcus Häggström. Tanken är att vi ska åka den första juni.

Idén till världsomseglingen växte långsamt fram, under tidigare resor som killarna gjort tillsammans.

– Vi funderade på vad som är det bästa sättet att resa. När man seglar har man hela sitt hem med sig, istället för att släpa på en tung ryggsäck, säger Allexius Sundberg Nikumaa.

– Och så är det miljövänligt att segla, istället för att ta flyget, säger Marcus Häggstöm.

Efter en intensivkurs på fem dagar åkte vännerna ner till Norrköping, köpte Amiga och seglade upp till Luleå. Sedan dess har siktet varit inställt på avfärden år 2015. Båten har modifierats och seglingskunskaperna har slipats.

– Säkerheten är det viktigaste. Vi är mer förberedda för storm än för ett normalt liv till sjöss, säger Allexius Sundberg Nikumaa.

Förutom en segling över Atlanten, till Karibien, har de nyblivna sjömännen ingen fastslagen resplan.

– Tanken är att vi ska vara ute i ett par år och åka vart vi än har lust, säger Marcus Häggström.