Så kan man förebygga självmord

3:31 min

År 2013 tog 39 personer livet av sig här i Dalarna, och 194 stycken gjorde ett försök till att avsluta sitt liv. Det är 39 för många och det är nästan 200 självmordsförsök för många, säger Alfred Skogberg som är generalsekreterare på Suicide Zero. Idag ska han träffa Landstinget Dalarna för att berätta vad man kan göra för att hjälpa de som mår dåligt.

– Det är 39 för många och det är nästan 200 självmordsförsök för många, det borde inte vara så, säger Alfred Skogberg som alltså är generalsekreterare på Suicide Zero, som jobbar med att förebygga självmord.

Varför är det så många?

– Vi är dåliga på att se varningstecken när folk mår dåligt, och även om vi skulle se varningstecken så vet vi inte vad vi ska göra. Vi har ett jättearbete att göra, se varningstecknen, se till att de får hjälp omedelbart och en hjälp som sedan utvärderas.

Vem har ansvaret för att jag får hjälp?

– Ska självmorden minska så måste alla bli bättre på att visa medmänsklighet och på att våga lägga sig i folks liv.

– Vi ska lägga oss i, och finnas där. Att man bjuder ut folk på promenader och middagar och inte lämnar folk ensamma som genomgår livskriser, säger Alfred Skogberg.

Om de inte vill ha hjälp då?

– Man ska inte ge upp, och man ska inte vara rädd för att ställa frågan, att man vågar visa att man finns där. Och är det akut ska man ringa 112.