Mögeldrabbat demenscenter evakueras inte

Mögeldrabbade demenscentret Östangård i Älvkarleby kommer inte flytta dagverksamheten som man tidigare tänkt. Det här är trots att personalen klagat på symptom som eksem, huvudvärk och hosta.

--Vad gäller dagverksamheten så har vi tittat på olika lokaler. Men vi tycker inte de vara riktigt optimala, så jag har i samråd med personalen beslutat om att vi är kvar tillsvidare i nuvarande lokaler. I och med att vi ser att vi kommer vara kvar längre i lokalen än vad man trodde pågår nu en ny riskbedömning tillsammans med företagsläkaren, säger Carina Sandberg, områdeschef.

Det innebär att man inte vet hur riskerna för personalen kommer att utvecklas och personalen klagar på symptom:

– Det finns oro bland personalen, ja. Det finns de som har huvudverk, ständig huvudverk vet jag inte men jag vet att det finns sådana besvär. De får gå till företags hälsovården och får ersättning om de tillexempel behöver lindrande salvor eller annan medicin.

Trots att det är fler dementa personer än personal på dagverksamheten så är det personalen som är i fokus.

– Det är några boenden som uppvisat slemhinnor besvär men det är mest bland personalen då att de har besvär av olika slag. Det kan vara kliande utslag eller rinnande och irriterande ögon.

Nu ska en förstudie utreda hur man ska åtgärda problem och den beräknas vara klar den 15 september. Carina är glad för att sommaren i alla fall är på väg.

– Ja, jag hoppas naturligtvis att vi så fort som möjligt ska hitta en lösning. Nu går vi mot en vår och sommar, vi kan vara ute på ett annat sätt och ha dörrar öppna.