Miljonbesparingar trots att lärare går på knäna

1:33 min

Trots att lärarna i Karlshamn går på knäna av en allt för tung arbetsbörda blir det miljonbesparingar på skolans område. 

Utbildnings- och gymnasienämnden ska tillsammans spara 10,5 miljoner kronor i år och troligtvis lika mycket pengar nästa år. Niclas Wahlgren, lärarnas ombud i Karlshamn reagerar kraftfullt mot kommunens sparplaner.

- Ska man förändra lärarnas arbetssituation så tror jag inte att det är rätt väg att skära ner, det blir inte bättre av det, säger han.

Hinner inte med
När arbetsgivaren, Karlshamns kommun utrustade en del av sina lärare med ett mätinstrument som registrerade hur mycket tid dom lägger på olika arbetsuppgifter, så blev ingen förvånad av resultatet; Lärarna hinner inte göra allt de ska på arbetstid. Och det de inte hinner med, det gör de ändå, för att det måste bli gjort. Så har det varit i flera år, men det kan inte fortgå.

Niclas säger att personalen blir sjuk och att flera kollegor inte orkar vänta längre på en förändring.

- Det är ju en katastrof, att jobba jämt är ju förödande.

Ska fixas till
Trots att lärarna har gått på knäna i flera år så säger Johnny Persson, vice ordförande i gymnasienämnden, att han inte har vetat om den alarmerande situationen förrän ganska nyligen.

- Det är något halvår sedan vi började titta på det här, säger Johnny Persson.

Det var genom en enkätundersökning bland lärarna som gymnasienämnden insåg hur situationen såg ut.

- Det var då vi talade om för administrationen att vi måste fixa till det här, fortsätter han.

Nedskärningar
Men trots vetskapen om krisen har politikerna i år skurit ner med totalt 11 miljoner på grundskolan och gymnasiet. Och i det förslag som ligger för nästa år tillförs inga pengar. Johnny Persson menar att han och de andra skolpolitikerna troligen måste tänka om.

- Det behövs alltid mer pengar, säger Johnny Persson.

Är det möjligt att skaka fram mer pengar till nästa år?

- Det tror jag nog att det går.