M satsar tre miljarder på reformer

1:37 min

Moderaterna vill satsa nästan tre miljarder på en rad reformer som fokuserar på fler jobb och tillväxt. Samtliga förslag är finansierade, meddelade partiledare Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson, på en presskonferens i dag.

– Vi behöver fortsätta med fler vägar in på arbetsmarknaden och fler möjligheter för svenska företag att växa och skapa fler jobb, sa Kinberg Batra.

Så var det dags för Moderaterna att presentera sin första egna budgetmotion sedan Alliansen bildades. Duon Kinberg Batra och Kristersson intog podiet i riksdagens pressrum med en blå lunta prydd med texten "Fler jobb gör Sverige starkare".

I Moderaternas budgetmotion satsas 2,8 miljarder kronor på 15 reformer för fler jobb och starkare tillväxt. Och här finns att göra, förklarade Kristersson. Regeringens prognos är för munter och målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020 orealistisk, enligt Moderaterna.

– Vi kommer att ha en hög arbetslöshet de kommande åren, sa Ulf Kristersson.

Likt många andra drar Moderaterna slutsatsen att det första jobbet oftast är det viktigaste. Det handlar om att få in en fot. En orsak till att man hamnar utanför är låg utbildningsnivå. Därför föreslår Moderaterna 200 miljoner kronor för rätten att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

Moderaterna föreslår även att de så kallade YA-jobben utvecklas till att gälla långtidsarbetslösa och nyanlända. Man har även letat incitament för att få fler att arbeta längre och vill då satsa på sänkt skatt redan för den som jobbar vid 64 års ålder, till skillnad från 65 år som det är i dagsläget.

Sedan tidigare har det varit känt att Moderaterna vill ta ett grepp om järnvägen. Ekot kunde i veckan berätta att M vill satsa 1,4 miljarder på extra järnvägsunderhåll. Till detta kommer 300 miljoner årligen under åtta år för att öppna upp för lastbilar på mer än 74 ton på de svenska vägarna.

Känt sedan tidigare är också flera satsningar på företagande, däribland inrättandet av en fond med riskkapital för att få fler att starta företag samt en halvering av det aktiekapital som krävs för att driva ett aktiebolag.

Enligt Ulf Kristersson är Moderaternas budgetmotion fullt finansierad. Drygt hälften kommer från skatteinkomster där man kikat närmare och dragit slutsatsen att här finns mer att ta.

Andra hälften kommer från besparingar av regeringen som Moderaterna kan köpa. Det handlar bland annat om slopad gruppregistering av moms och fimpad åldersavskrivning av studielån.