Blodet forsade men ambulansen kom inte till skadad man

2:53 min

Mannen hade flera jack i ansiktet och blodet forsade. Men det kom ingen ambulans. Det berättar Andreas Strandberg och hans sambo Nina Seppänen som träffade på mannen i centrala Ludvika, och som själva fick skjutsa honom till jourmottagningen.

Efter klockan 15:00 hör du Åsa Hammarbäck, verksamhetschef på akutkliniken i Falun, om det här.

Har du själv varit med om att ambulansen inte kommit när du ringt efter den? Ring oss i så fall på vår insändartelefon och berätta! Telefonnummer dit är 023-777777. Eller maila till matilda.eriksson-Rehnberg@sverigesradio.se.

– Det verkligen rann blod från pannan och under hakan. Två andra tjejer på platsen hade kontakt med SOS men dom sa till oss att dom inte ville skicka någon ambulans, trots att min sambo som är sjuksköterska bedömde att mannen behövde det. Så vi fick skjutsa mannen själva till jourmottagningen, berättar Andreas Strandberg.

Andreas Strandberg som också är lite politiskt engagerad, han sitter som ersättare i kommunfullmäktige i Ludvika för Moderaterna, tycker också att det här är en fråga som berör fler än just den här mannen.

– Man vet ju inte om man vågar bli sjuk om det är så här, säger han.

P4 Dalarna har varit i kontakt med SOS om det här ärendet. Enligt SOS så kom man överens om att det inte skulle skickas någon ambulans, eftersom att personer som fanns på platsen kunde skjutsa upp mannen. P4 Dalarna har dock inte fått lyssna på larmsamtalet som gjordes på grund av sekretess. 

Vidare hänvisar SOS till landstinget eftersom det var en sjuksköterska där som gjorde bedömningen huruvida en ambulans skulle skickas eller inte.