#samekranium

Forskare slår fast: Rounalakranierna är samiska

5:38 min

Nu kommer nya uppgifter om de omdebatterade Rounalakranierna. Forskare slår nu fast att kranierna kommer från samer. Det här innebär att frågan om en återbegravning kan få ny luft, eftersom Historiska museet tidigare sagt nej för att kraniernas ursprung varit oklar.

Året är 1915 när arkeologen Eskil Olsson på uppdrag av anatomerna i Uppsala gräver upp 21 kranier och ett skelett från Rounala ödekyrkogård.

Detta är inget unikt - liknande gravplundringar gjordes på många håll eftersom samiska kranier var mycket eftertraktade, inte minst bland dåtidens rasforskare.

2007 beslutar Sametinget att begära tillbaka alla samiska kvarlevor från museer och institutioner för återbegravning.

Men när det gäller Rounalakranierna säger de dåvarande innehavarna av kranierna, Historiska museet nej, bland annat med hänvisning till att den etniska tillhörigheten inte kunnat klarläggas.

Nu kan dock frågetecknen kring kraniernas etniska ursprung rätas ut.

Thomas Wallerström har tillsammans med forskare vid Stockholms universitet under flera år tagit prover från 19 av de 21 Rounalakranierna.

Analyserna är nu klara och forskarna skriver på en slutrapport - och en av slutsatserna utifrån analyserna är alltså att nästan alla kvarlevor kommer från samer.

- Det var inget vi visste i utgångsläget. Vi såg för oss att icke samer som rört sig i området också blivit begravda där. Men nu ser vi på det på ett annat sätt, säger Wallerström.

Forskarna har alltså tagit prover ur kranierna och med olika analysmetoder har de kommit fram till att gravarna är kristna och härrör sig från 1300-talet fram till nån gång på 1600-talet.

De kan också slå fast att de flesta individer tillhör en homogen grupp som har ätit en blandad kost där den huvudsakliga födan varit atlantfisk medan renen inte varit lika viktig.

Allt detta sammantaget gör att forskarna nu drar slutsatsen att kvarlevorna måste komma från samer - det här innebär också att en ny diskussion måste föras angående kvarlevornas framtid medger Wallerström.

- Helt klart måste detta prövas utifrån vår nya kunskap, säger Thomas Wallerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio