One58: Vi vill låta lika bra i en hiss som på Östersjöfestivalen

6:34 min

När de gamla hårdrockarna hade tröttnat på att bära runt en massa tung utrustning vände de sig till den akustiska gitarren och countryn. Nu spelar de på stora festivaler, bröllop med mycket fruktbål och i finalen av Svensktoppen nästa.

Lyssna på låten längst ner i artikeln

One58. Namnet gör att man givetvis blir nyfiken på var det kommer ifrån. Det finns både icke rumsrena och rumsrena förklaringar till detta. 

– Det är min höjd över havet. Blir jag kortare får de byta ut mig, säger sångerskan Lena Mattsson och skrattar.

"Blir en nerv"
Det handlar om fyra personer som ville tillbaka till att göra musik med naket. De satte sig runt köksbordet med en akustisk gitarr.

– Då får vi kontakt med varandra, det blir nerv och vi kan jobba med låtar och stämsång istället för att det ska bli storslaget, säger Kjell Jacobsson.

Spelade in i Nashville
För de flesta som håller på med country är Nashville en helig plats. Countryns huvudstad. Därför var det en mycket speciell upplevelse när One58 från Karlshamn fick chansen att spela in musik där.

– Vi stod där mitt i hjärtat. Man kände bara "vänta lite nu", det var helt surrealistiskt, säger Lena Mattsson.

"Låta bra i hiss"
Det har spelat på festivaler, vilda bröllop där "gästerna tittat för djupt i fruktbålet" och på ställen folk sitter lugnt och väntar på att dansen ska dra igång.

– Vi vill ha bredden och kunna låta lika bra i en hiss som på en festival eller i den lilla hörnan med en tvättbräda på magen, säger Kjell Jacobsson och Lena Mattsson.

Melodin lät som barnramsa
Låten de tävlar med är mer irländsk är typisk country och kom till när Kjell och hans fru var på semester och gick på en lång sandstrand i en timme.

– Man kom in i en trans och vi började nynna som på en barnramsa "Captain K, show me the way, Captain K, show me the way, Captain K...". Captain K är du själv och den handlar om att när man söker svar har man dem inom sig, säger Kjell Jacobsson och Lena Mattsson som utgör hälften av One58 från Karlshamn.

Kjell skriver mycket egen musik tillsammans med Tim Earle från Karlshamn som var med och avslutade låten Captain K som medkompositör. "      

Finalen i Svensktoppen nästa avgörs på Östersjöfestivalen i Karlshamn den 17 juli.

Möt de andra finalisterna:
The Wild & Weary
Jens Sporron
Erika Hansson