Tele- och datatrafik tillbaka i kväll

4:19 min

Klockan 23 i kväll räknar Telia och Skanova med att tele- och datatrafiken ska vara igång igen. 

Reparationen av den trasiga kabeln har dragit ut på tiden och många kunder är fortfarande drabbade. Veronica Eriksson och Michaela Ededal som jobbar på ICA Solen i Storvreta har haft två jobbiga arbetsdagar.

– Det finns liksom inga backupsystem när det kraschar, förr hade man kanske böcker att bokföra i men det har man inte i dag, det är dator eller inget alls, det är pinsamt hur beroende man är.

Det var i måndags kväll som en kabel gick av i Vedyxa utanför Uppsala. Sen dess har reparationer och skarvning pågått. I nuläget är totalt 1500 kunder utan fast telefoni, och ca 1900 bredbandskunder saknar uppkoppling. Som prognosen ser ut nu ska allt fungera vid kl 23 i kväll, och fram tills dess kommer kunder allteftersom att få tillbaka sin tele-och internettrafik.

Det är inte bara privata kunder och företagskunder som påverkats, även det offentliga har drabbats, så här har det tillexempel låtit när man ringde till Östhammars kommun i dag:

– Vi har fortfarande problem med våra telerfoner. Telia arbetar med felet.

Ett så här stort avbrott påverkar ju hela samhället på många olika sätt, men trots det finns inga regler för hur länge ett sånt här avbrott får pågå säger Anna Wibom på Post-och Telestyrelsen.

– Nej, det gör det inte. I dag finns det regler om att det ska vara en rimlig nivå på driftsäkerheten, men det finns inga regler för hur länge ett fel kan få pågå.