Brittiska valet 2015

Spekuleras om nytt valsystem i Storbritannien

1:52 min

I morgon går Storbritannien till val. Enligt alla opinionsundersökningar kommer resultatet att bli så oklart att det blir svårt att bilda regering. Det spekuleras redan i ett nyval och i att det kommer att bli nödvändigt att ändra Storbritanniens valsystem.

– Vårt valsystem skapades för att skapa tydliga valresultat och stabila regeringar, säger Wille Bain.

Han är ordförande i socialdemokratiska Labours kommitté för valreformer. Jag träffade honom för ett tag sen när han var ute och knackade dörr i sitt valdistrikt i Skottlands största stad Glasgow.

– Valsystemet baserades på att det skulle finnas två stora partier. Nu har vi sex eller till och med sju, säger Wille Bain.

Det brittiska valsystemet är majoritetsval i enmansvalkretsar. Varje distrikt röstar fram en ensam parlamentsledamot. Man kan säga att det egentligen är 650 val som genomförs i morgon.

Enligt alla opinionsundersökningar kommer inget parti att få en egen majoritet. Men bilden av röstandet är så spridd att det dessutom är svårt att se hur det ska gå att åstadkomma en fungerande minoritetsregering.

Ett exempel på snedheten i valsystemet är att missnöjespartiet Ukip ser ut att får mellan 12 och 15 procent av rösterna nationellt. Men bara högst fem av de 650 platserna i parlamentet. Det skotska nationalistpartiet SNP ser ut att få fyra procent av rösterna nationellt, men kanske 40 eller till och med 50 platser i parlamentet.

Systemet uppmuntrar också till taktikröstning. Storbritanniens näst största tidning, Daily Mail som stöder konservativa Tories, publicerar i dag en lista på 50 valdistrikt där taktikröstning kan ta ifrån Labour segern och uppmanar sina läsare att rösta taktiskt istället för på sitt favoritparti.

En opinionsundersökning i tidningen Independent i veckan visar att mer än 60 procent av britterna vill ha ett nytt valsystem.