Vaggeryd

Lågstadieskolor läggs ner på landsbygden

5:40 min

Elever på lågstadieskolor i Vaggeryds kommun kommer flyttas till skolor på annan ort.

Jag förstår oron och jag förstår att man vill sina barn det allra bästa, och det vill vi politiker också. Men vi har ett annat perspektiv på detta.

Flera lågstadieskolor i Vaggeryds kommun kommer troligen att läggas ner och elever kommer få åka buss till andra orter. Det föreslår barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryd.
– Det här handlar inte bara om att lägga ner skolor i ytterområdena, utan det här handlar också om att vi kommer lämna Östra skolan och göra Götafors till förskola. Så jag kan inte riktigt se att det handlar om ett landsbygdsproblem, utan att vi erbjuder likvärdigheter i hela kommunen och då är det här en del i detta, säger Viktoria Önneby (KD) som är ordförande i nämnden.

Bland skolorna i farozonen finns de i Åker och Svenarum som nämnden föreslår bara ska vara förskola i framtiden. Anna Munkstierna är förälder och bor i Svearum och hon är besviken på förslaget.
– Det känns jättejobbigt att de ska lägga ner småskolorna och inte satsa på landsbygden som de egentligen har lovat. Jag ser bara att kostnaderna flyttas till en annan skola egentligen, säger Anna Munkstierna.

De styrande i Vaggeryd har ju lovat att landsbygden ska leva, tycker du att de sviker vallöftena?

– Absolut, de kan inte stå och lova en sak och sen skita i det och göra något annat. De främjar inte landsbygden för fem öre, säger hon.

Hör hela inslaget i ljudklippet i toppen av sidan.

Vad tycker du om Vaggeryd kommuns förslag? Är det ett svek mot landsbygden? Kommentera nedan!