Vattnet var inte avlyst när tyskar testade robotar utanför Åstön

6:01 min

Området i vattnet utanför Åstön, utanför Sundsvall, där två tyska militära korvetter testade sjömålsroboten RBS15 Mk3 i april i år var inte avlyst.

Robotarna ska inte ha varit skarpladdade och vid en säkerhetsbedömning kom Försvarets materielverk, FMV, fram till att man inte behövde avlysa området.

– Vi gjorde en säkerhetsbedömning. Den visade att vi inte behövde avlysa sjöytan, men jag kan inte gå in på exakt varför och vad, säger Mats Hakkarianen, från FMV:s provverksamhet i Vidsel, Västerbotten.

Han vill inte kommentera hur bedömningen gjordes.

– Jag kan inte gå in på hur vi gör en riskbedömning, men vi gjorde bedömningen att vi inte behövde avlysa området för verksamheten.

Sjömålsroboten ska ha en räckvidd på över tjugo mil, enligt uppgifter till P4 Västernorrland, men Mats Hakkarianen vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag kan inte gå in på innehållet i den verksamhet vi höll på med. Det är sekretessbelagt.

Det var ingen fara för människor eller djurliv?

– Vi gjorde bedömningen att vi inte behövde avlysa området.

Det är ovanligt att testar av militärutrustning sker i de västernorrländska vattnen. Det brukar ske ungefär vartannat år, enligt Mats Hakkarianen. Det är regerings- och riksdagsbeslut som gör att främmande makt, som Tyskland, kan testa militärutrusning i svenskt vatten.